Gekkenwerk.org

A road trip through USA
Browsing Louisiana

Suiker

March16

We zijn wat betreft de geschiedenis van de VS geschoold in Washington, DC. Onze mening over de burgeroorlog is gevormd door een helder verhaal van goed en slecht, verteld door het Noorden. Vandaag werd ons tijdens de rondleiding op suikerplantage Oak Alley duidelijk dat men in de Zuidelijke staten de geschiedenis heel anders ziet. Eigenlijk vinden ze nog steeds dat de confederates veel onrecht is aangedaan. Het einde van de burgeroorlog betekende in ieder geval het einde van de plantages. Niet omdat de slavernij afgeschaft was, maar omdat de rijke plantage eigenaren de herstelbetalingen niet op konden opbrengen en gedwongen werden tot verkoop. [Plaatjes]

Ghost town

March16

Retail is een lastig vak, altijd geweest. De grote online spelers zoals Amazon leveren vanuit plaatsten zonder BTW wat de consument al snel 10% korting oplevert en vastegestelde (boeken)prijzen bestaan niet. Ook bouwt men hier van oudsher enorme winkelcentra (check voor de grap www.mallofamerica.com) op goedkope locaties ver buiten de stad. Geen eenvoudige opgave voor winkels in de centra van de steden. Maar zo zout als vandaag in Baton Rouge, de hoofdstad van Louisiana, hadden we het nog niet gegeten. Om 06:00pm was het centrum volledig uitgestorven. Wat overbleef waren lege kantoorgebouwen en gesloten broodjeswinkels. Iets om over na te denken.

Louisiana voodoo charm

March15

Thomas Jefferson wilde in eerste instantie New Orleans kopen, maar kocht uiteindelijk het gebied ten westen van de Mississippi van de Fransen. Zowel Napoleon als Jefferson hadden geen idee wat precies bij deze transactie van eigenaar wisselde, behalve dat het goedkoop was. (3 cent per acre, bij elkaar toch een slordige 15 miljoen US$). Napoleon had het geld nodig voor zijn oorlogen o.a. tegen Engeland en Amerika was door deze “Louisiana purchase” in één klap twee keer zo groot geworden.
Ons reisdoel in Louisiana is natuurlijk New Orleans; De oorsprong van de Jazz en de stad van Katrina, voodoo en Mardi Grass. Een stad met een heel eigen bouwstijl, een stad met een eigen eetcultuur (cajun o.a. heerlijke crawfish), een stad vol bijzondere mensen en een stad waar bijna alles kan. Een stad die je echt zelf moet ervaren. Aan de Franse tijd heeft de belangrijkste toeristische wijk zijn naam te danken: French Quarter. Check vandaag zeker de [Plaatjes].

Sweet Home Alabama

March14

Iedereen kent Alabama, al is het maar van het liedje van Lynyrd Skynyrd. Alabama the beautiful staat er op de staatsgrens. In de lonely planet gids komt Alabama er bekaaid af met slechts een paar pagina’s. Tijd voor een bezoekje aan de hoofdstad Mobile, AL. Na de afslag Historic District hebben we enige tijd gezocht naar downtown, eigenlijk zijn we er domweg langs en omheen gereden. Niet zo heel vreemd want het centrum beslaat net 2 blokken en 2 parkjes die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Ook na contact met NL en de lokale bevolking, om er helemaal zeker van te zijn dat we ons in downtown Mobile bevonden konden we niet anders dan LP gelijk geven; een slaperig provinciestadje. We zijn benieuwd wat de staat Alabama ons voor moois gaat brengen en groeten JanS & family. [Plaatjes]